
Appointment of Registrant Assessors and Medical Assessors 

Introduction 

Articles 35 and 36 of the Health Professions Order 2001 (the Order) enable 
the Council to appoint: 

 registrant assessors, to advise on professional practice issues; and

 medical assessors, to advise on medical issues.

Normally, registrant assessors and medical assessors are only appointed at the 
request of a Panel conducting fitness to practise proceedings.  Under the 
Council’s Scheme of delegation, those appointments may be made by the Chief 
Executive or the Director of Human Resources. 

Articles 35(4) and 36(4) of the Order provide that a registrant assessor or 
medical assessor must not be a member of the Council or the Education and 
Training Committee, a Visitor, perform any other HCPC fitness to practise partner 
role or be an HCPC employee. 

Registrant Assessors 

Wherever possible, registrant assessors should be appointed from among the 
existing HCPC’s partners who are eligible to perform the role.  In practice, this 
will be limited to registrant partners who conduct registration or CPD 
assessments but who are not Visitors, fitness to practise panellists or panel 
chairs. 

Where an existing HCPC partner cannot be identified to fulfil the role, a registrant 
assessor must be identified and appointed from among other registrants who are 
suitably qualified and experienced, having regard to the professional practice 
issues on which the Panel will or is likely to need advice. 

Medical assessors 

Medical assessors should be appointed from among registered medical 
practitioners who are suitably qualified and experienced, having regard to the 
medical issues on which the Panel will or is likely to need advice. 



Fees 

The appointment of a registrant assessor or medical assessor should be made 
on the basis of the standard letter of engagement which, among other things, 
incorporates the HCPC Partners’ code of conduct. 
 
In all cases, an assessor must be asked to provide an estimate of time for the 
work required before any work is undertaken.  Full day or half day fees should 
then be agreed based upon that time estimate. 
 
Where a registrant assessor is identified from among the existing HCPC 
partners, the fee structure for fitness to practise panellists will apply.  For other 
registrant assessors and for medical assessors the fees are to be determined on 
a case by case basis, in a similar manner to the fees for expert witnesses. 
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